středa 16. prosince 2009

Jak jsem ochutnal MRE :)

(Článek píši průběžně, popisuji co a jak jsem otevřel a kde co našel, takže sám nevím, jak se článek bude vyvíjet, ale podle mě je to takhle lepší, psát to přímo v tu chvíli, člověk je pln dojmů a hned může všechno zapsat a okomentovat:) )

MRE, neboli Meal, Ready-to-Eat, je balíček jídla, speciálně zabaleného tak, aby odolávalo vlhkosti a dalším nepříznivým vlivům, prostě a jednoduše, když krabici MRE dávek schováte někam do sklepa, za rok budou pořád použitelné :) Všude se píše, že je to dávka pro jednu osobu na den, v případě potřeby i na dva dny, pokud je nouze. Ovšem na balíčcích s jídlem vevnitř, je naopak napsáno, že voják v bitevním poli potřebuje tři jídla denně, počítají tam kalorie atd., z čehož by vycházela optimální spotřeba 2-3 balíčků MRE - pokud by jich ovšem byl dostatek, nebo dokonce nadbytek :)
Balíček je zabalen v jakémsi igelito-gumovém obalu, a ten když otevřete/rozříznete, najdete v něm hromadu věcí. Obsah každé dávky se nějak liší (to asi aby se vojáci měli alespoň na co těšit :) ), ale vždy obsahuje hlavní jídlo+ přípravek pro chemické ohřátí (není potřeba vařič nebo tak, stačí jen MRE a troška vody!!!), pak obsahuje nějakou tyčinku, toast s pomazánkou, džus, nebo kapučíno v prášku, bonbony, ubrousek na utření, lžičku, sůl, a hromady dalších drobností.
Vše je ještě vždy zabaleno zvlášť, velice pečlivě a opravdu odolně, radost pohledět. Nejlepší jsou ale ovšem informace, rozpisy nutričních hodnot, rady co a jak dělat.... k tomu ještě takový zvlášťní odér, balíček je zřejmě balen ještě v ochranné atmosféře... Člověk si připadá jak voják, ještě pro autentičnost sedět někde v díře a nad hlavou slyšet lítat kulky :D Popravdě, radši to nejíst a kochat se, ale to nejde, schválně jsem větší část dne nejedl, abych poznal, jak moc mě to nasytí.
Mimochodem existují i vegetrariánské varianty (tzn. nějaké těstoviny apod.).
Já měl zrovna "Menu 5", což je "Grilled Chicken Breast", po rozbalení jsem našel balíček čehosi kuřecího, zabalený ještě v papírovém obalu, dále v papíru zabalené cosi, co se jmenuje "CORNBREAD STUFFING", ani nevím co to je, ale později to zjistím:), pak tam byla sýrová pomazánka s Jalapenos, kus jakéhosi toastu - "WHEAT SNACK BREAD".
Posledně zmíněné, tedy pomazánku a toast zrovna jím, chutná to velice dobře, jen to má vše trošku zvláštní konzistenci, pomazánka je jakoby "tahací", a hodně drží při sobě, a ten toast je křehký a poddajný, trochu drobivý, ale oboje je výborné - jen je ta pomazánka trošku pálivá :)
Tady je právě výborné, že člověk si MRE rozbalí, sní si, když je chvilka, třeba tyčinku, nebo vezme bonbony, čímž se zaplácne, a to hlavní jídlo si udělá, až bude mít více času. Takže já se teď zaplácnul, a jdeme zkoumat dál :)
Další po ruce jsou bonbony M&M (právě jsem je načal, jsou s oříšky uvnitř a moc dobré :) ), tyčinka, která má na sobě napsáno "CARAMEL APPLE RANGER BAR", plastovou lžičku, "FRENCH VANILLA CAPPUCCINO INSTATNT POWDER" - zaručeně pravé a čerstvé kapučíno :P
Pak jsme tam našel pytlíček se spoustou drobností: zápalky balené v papíru, sůl, "BARBECUE SEASONIG", tedy nějaké koření, vlhký ubrousek na utření (opravdu je přes obal cítit, jak je vlhký a mokrý!), cosi, co vypadá jako obyčejný ubrousek zabalený do malé kostičky, v igelitu zatavené dvě tabletky, vypadajá to jako žvýkačka, popis to nemá žádný, a na závěr "ICED TEA DRINK MIX LEMON FLAVOURED", tedy zaručeně čerstvý a ledový čajík :)
Na závěr jsem si nechal to nejzajímavější, tedy sáček na rozmíchání nápoje v prášku, což až zas tak extra zajímavé není, ale také sáček pro ohřátí stravy, a to za pomoci trošky vody! Sám jsem zvědavý jak to bude fungovat. Jedna věc je o tom číst a druhá je si to vyzkoušet - a ochutnat :)
Takže, pomalu dojídám bonbony, a chystám se si ohřát hlavní chod :) Princip je jednoduchý, a je ještě názorně s obrázky, opravdu jak pro blbce popsán na tom "vařicím" balíčku. Vezme se papírová krabička, vyndá se z ní jídlo v pytlíku, dá se do "vařicího" pytlíku, kde je i ohřívač, přileje se trošička vody, pytlík se zavře, a strčí se to vše zpátky do krabičky papírové, počká se 10 až 15 minut, a pak se jí. Takže jdeme vařit...
Samozřejmě jsem to lehce přes čáru přelil, ač tam výslovně opakují, že se to přelít nemá:), a je pak docela problém ten pytlík zabalit a uklidit do krabičky, protože začne během vteřiny docela pálit :) Ale zadařilo se, pytlík je skoro celý v krabičce, kouká jen vršek, a z toho se kouří, a celá krabička fakt "fajruje" :) Pytlík se trošku nafoukl, ale to proto, že se tam samozřejmě vyvíjejí plyny, pára a tak, a nedaří se jim tak snadno unikat. Faktem je, že to jídlo bude opravu vařící, dáme mu ještě necelejch deset minut, a jdem na to :)
... nebo že bych zatím ochutnal karamelovo-jablečnou tyčinku?;) Tak jo, přemluvili jste mě... :D
Tyčinka vypadá na pohled zvláštně, je opět podobně drobivá jako toast, a voní tak nějak divně, nicméně je dobrá :)
Ještě jsem zapomněl dodat, že snad v každém balíčku je ještě další pytlíček, na kterém je naznačeno, že není k jídlu, nejspíše to je takové to, co do sebe natáhne vlhkost, kdyby se tam náhodou dostala.
Dojídám tyčinku, mezitím jsem vyndal pytlík s jídlem z toho "vařicího", a musím uznat, že to maso je opravdu horké... teď ho nějak zkusím dostat ven, a samozřejmě si spálit pusu :D
Wow, jen co jsem rozřízl pytlík, vyvalila se na mě nečekaně lahodná vůně.... vypadá to, a chutná to hůř, jak voní, ale jíst se to dá, a ač je to jen kousek, malej kousek masa, je to i docela vydatný...dodanou plastovou lžičkou se to dá docela v pohodě jíst krásně přímo z pytliku.
Žádný gurmánsský zážitek to sice nebyl, ale dalo se to, a jsem jak po večeři... teď ochutnám ten "CORNBREAD STUFFING"... no, je to zabalený stejně jako to kuře, tedy nejdřív papírová krabička, a pak zavařený v pytlíku, ale "vařit" o už těžkom můžu, není už v čem :) Takže se to musí jíst tak jak to je.... aha, takže ne, ono se to do toho ohřívače mělo asi dát oboje :) Což už je fuk, jíst se to musí dát i tak, je to nějaká kaše či co... zvláštní konzistence, dle slovníku to má být kukuřičný chléb, tak uvidíme... :) Mno, chuť opravdu zvláštní... ale dá se, a kdybych byl opravdu hladovej, tak bych si ještě chrochtal :) Pořád přemýšlím, jak to mělo být s tím ohříváním... v tom pytlíku se to musí vrátit zase do krabičky papírový, aby se to zahřálo, takže kuře i ten tekutej chleba bych tam najednou nedal, a tedy, ohřejvá se prostě kuře, a chleba se jí tak jak je a hotovo :) Nebo je tu ta možnost, ohřát si maso, a pak tam hned, dokud to ještě topí, strčit na chvíli chleba.
Zatímco zobu chleba, napadlo, mě, že bych si dal něco k pití, takže to asi vidím na ice tea ;) Vezmu pytlík na nápoj, vezmu čajový koncentrát, a jdeme na to.
Odměřil jsem 6 oz dle rysky vody, a přidal čaj... okamžitě se to změnilo na barvu čaje, ale jakože opravdu solidního čaje....i docela dobře voní, ale ta chuť no, ledové čaje z flašky z krámu jsou lepší ;) Nicméně, v určitých situacích bych za něco takového, ještě když bych si ten čaj ohřál, klidně i zabíjel :)
Pytlík na tvorbu nápoje se samozřejmě dá vypláchnout trošičkou vody, a ještě bych v něm mohl udělat to kapučíno - díky ryskám člověk přesně ví, kolik vody má nalejt, a protože má ten pytlík nahoře zavírátko, dobře se to i míchá.
Možností je samozřejmě použít ten ohřívací pytlík i zde, a ten čaj/kapučíno si přihřát, nebo teda sehnat teplou vodu a zalejt to rovnou teplou.
Nicméně bych to viděl tak, že dopiju čaj, donutím se dojíst ten zvláštní chleba, a půjdu spát, a kapučíno a zbytek si nechám na někdy jindy :)
.... no, stejně jsem neodolal, a po chlebu našal ty "tabletky", které vypadaly jako žvýkačky... no, žvýkačky to jsou, ale mají sakra divnou příchuť :)

No, po dnešních zkušenostech to vidím tak, že si doma budu držet pár MRE pro strýčka příhodu, a asi si je budu brát na akce, protože to je jednak stylové, a jednak to perfektně dotvoří atmosféru :)
Jen mě tak napadá, jestli bych tu jednu dávku nenacpal do vesty, ale dle velikosti asi ne... každopádně to nezkusim, dokud si nekoupim novou, ale co odhaduji podle velikosti pytliku, bude to potřeba nacpat do batohu :)
Ale popravdě, muset to jíst denně, tak bych to za čas nesnášel stejně, jako většina vojáků z povolání, která je musí jíst skoro denně :)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A zkoušel jsi už BDP - české MRE? Jestli ne, doporučuji vyzkoušet. Jinak, MRE jsem měl menu č. 2, 6, 15, 16 a 22 a mě osobně to chutnalo i když to neni maminčina kuchyně, ale na to že to jsou průmyslově vyráběné, balené potraviny s dlouho životností, to je velice dobré. Jinak bych ti rád opravil nepřesnost ohledně trvanlivosti, či spíš konzumovatelnosti. MRE mají základní trvanlivost 20 let, ale kamarád nedávno jedl MRE ještě z Vietnamu a nic tomu nebylo. Životnost MRE snižuje chlad(teploty blízko a pod nulou), vysoké teploty(nad 30 stupňů) a extrémní vlhkost.

Kůča
Team CBros

http://www.cbros.wgz.cz

lukysdotnet řekl(a)...

Ahoj, díky za info, nezkoušel, ale určitě, až se k němu někde někdy dostanu (Praha a okolí, případně netový obchod), tak určitě vyzkouším :)
Souhlasím, na to, že jsou to konzervované potraviny, jsou některé fakt dobré, byl jsem mile překvapen. S tou trvanlivostí, to nebylo myšleno tak, že vydrží jen rok, ale že i třeba za rok to bude jedlé - ale máš pravdu, tahle formulace je zavádějící :)
Jinak samozřejmě díky za upřesnění, až bude chvilka tak to v článku nějak upravím.

Anonymní řekl(a)...

Ahoi, české KDP a BDP jsou hlavně celodenní porce-docela neskladná krabice...
Jinak srovnání chutí (měl jsem obě verze BDP a nespočet MRE) vyznívá v mírný prospěch US dlabance, hlavně sladké koláčky a burákové máslou jsou mňamka. :-)
Rozumné ceny jsou okolo 120/150,-Kč
Mrkni na http://www.mreinfo.com/ jsou tam popsané KDčka dalších zemí.

lukysdotnet řekl(a)...

Díky za info a za názor, někdy to zkouknu :)