sobota 12. března 2011

Film "Světová invaze"

Dnes jsem byl v kině na filmu "Světová invaze", který na ČSFD v komentářích zrovna moc nechválili. Udělal jsem ovšem jako vždy dobře, že jsem "rádobyodborníkům" z ČSFD nevěřil, a raději si udělal vlastní názor. Většina lidí se tam o něm totiž vyjadřuje dost nelichotivě. Ovšem, který inteligentní člověk jde na akční sci-fi Béčko s tím, že zažije nějaký velký kulturní prožitek, nebo že ten film bude nějak vybočovat z množiny podobných filmů?
Ale teď už k samotnému filmu - mě se film líbil. Splnil nejen to, co jsem od něj čekal, ale ještě přidal bonus navíc.
Ti, kteří film ještě neviděli, a nemají rádi, když ví o ději filmu něco víc, nechť raději nečtou dále.
Film je o tom, jak mimozemšťani napadnou naši Zemi, a jak proti nim bojují vojáci. Takže jsem čekal vojáky, ufony, boj, střelbu a výbuchy. Nicméně, film přinesl daleko více, totiž dle mého názoru více než reálné ztvárnění války. Jen si místo ufonů představte lidi, a téměř máte dokument o kterémkoliv ozbrojeném konfliktu.
Film začíná tím, čím začíná každý nečekaný útok - totiž totálním zmatkem a nedostatkem informací. Nejdříve se ví, že na Zemi dopadnou meteority, nicméně okolnosti naznačují, že to nebudou obyčejné meteority, protože se objevily nečekaně, padají cíleně na určitá místa, vždy do moře, a před dopadem brzdí. Pak se zjistí, že to vlastně byli přistávající ufoni, a začne mela. Jelikož je to americký film, tak se odehrává jak jinak než v USA, konkrétně v Los Angeles a okolí - o zbytku světa tam jsou jen sem tam nepatrné zmíňky.
Film se nese trošku v duchu "District 9" a hlavně filmu "Cloverfield/Monstrum", a také má hodně společného s filmem "Černý jestřáb sestřelen". Časté jsou záběry jakoby ruční kamerou, to celkově dost zlepšuje prožitek z filmu. Tyto záběry se vyskytují hlavně na začátku, kdy se s jednou jednotkou vydáme bránit jim určenou oblast, a zachránit civilisty, kteří uvízli v oblasti bojů - která má být srovnána se zemí bombardováním.
Osobně na mě tahle část udělala asi největší dojem, protože to opravdu vypadalo jako reálný konflikt - špatná viditelnost (teď nevím jestli to byl prach, vodní páry, nebo oboje), oblast, kde nevíte, kde se vyskytuje nepřítel, a celková nervozita a nejistota, a ve chvíli prvního střetu totální dezorientovanost a zmatenot vojáků, kteří nevědí, odkud se na ně nepřítel útočí.
Dost jsem v tomto filmu ocenil to, že vojáci jsou opravdu lidé, a ne terminátoři. Ač profíci, tak se jako každý jiný člověk bojí, jsou nervózní, panikaří (několik jedinců, ne všichni samozřejmě :) ), jsou zraňováni, zabíjeni, dochází jim munice (dost často, jak by také ne, když pořád střílí), výbuch s nimi hodí o zem, atd. Asi největší realističnost, jakou jsem kdy ve filmu viděl.
Stejně tak jejich chování vypadá lépe, než v ostatních filmech - kryjí se, jeden druhému pomáhají, starají se o raněné, nedělají hlouposti atd.
V celém filmu jsem jako fanda do military nezaznamenal nějaké větší nebo častější "faily", za což jsem byl neskonale rád. Film je co se týká realističnosti ještě o kus výše, než již zmíněný "Černý jestřáb sestřelen" - tedy realističnosti ohledně vojáků, ne realističnosti ohledně námětu, protože to je samozřejmě těžká sci-fi :)
Nepřátele ze začátku uvidíte velice málo, vždy jakoby "mimochodem" (podobnost s také již zmíněným filmem "Monstrum"), poté už se vyskytují více, jsou více vidět, nicméně ne zas tolik detailně, aby jste si je mohli spolehlivě "okouknout".
Oceňuji také to, že se v průběhu filmu hlavní hrdinové (tedy banda vojáků a civilistů) najdou téměř mrtvého nepřítele, a snaží se zjistit, kde je jeho slabé místo, protože do té doby jejich boj moc účinný nebyl. On sice není moc účinný ani poté, ale alespoň už pak ví, kde zhruba mají nepřátelé citlivé místo.
Zde se opět ukazuje obrovská převaha útočníka, a nedostatečná bojová síla lidí, kdy jednotku pár nepřátel likvidují docela dlouho, a téměř při tom všichni zemřou.
Bojové sekvence jsou udělány perfektně, všude lítají kulky, všude to vybuchuje, akce jak má být (ale zároveň nejsou např. výbuchy přehnané, jak někdy bývají). A právě o akci tenhle film je. Pokud nemáte rádi akci, vojáky, ufony, trošku tajemna a sem tam nějakou drobnou lekačku, rovnou říkám, na tento film nechoďte. Ostatním ho naopak doporučuji. Hlavně fandům military, ti budou slintat blahem jako já :)
Zajímavé také je, že ač jsou nepřátelé jakási kombinace robotů a biologických bytostí, a používají i roboty a bezpilotní drony, mají pravděpodobně náturu podobnou lidem - pokud mohou, zachraňují své zraněné a odtahávají je z dosahu palby, stejně jako to mají ve zvyku lidé. Zároveň umějí improvizovat, mají určitou taktiku, a jsou schopni velice přesně detekovat a likvidovat nepřátelé - tedy nás, např. za pomoci rádiového vysílání, mobilů, atd.
O nepříteli se vlastně téměř nic nedozvíme, zůstane pro nás velkou neznámou, proto ani nevíme, co jsou vlastně zač. Dozvíme se o nich jen pár drobností, a také to, že na naši planetu přišli zřejmě kvůli vodě, která pohání jejich stroje, a nejspíše ji i potřebují k životu. Pravděpodobně i proto prováděli výsadek do vody a pokud možno se okolo vody zdržovali, s tím, že pak teprve postupovali do vnitrozemí.
Film končí tím, že se našich pár přeživších hrdinů po úspěšném útoku na slabé místo nepřítele, a tedy velkém zvratu v tomto konfliktu s nadšením vrhá do další bitvy - konec, který se asi dal čekat, a který filmu neuškodí.
Ač jsem toho prozradil dost, neřekl jsem zdaleka všechno, na film jsem se zaměřil spíše z jedné strany, takže i pokud jste film neviděli, a zaujal vás, jděte na něj :)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrá recenze, kámo, nemáš to náhodou někde uply na netu? že bych to stáhnul

Slayter (kdyžtak mi pisni maila, dík :-)

lukysdotnet řekl(a)...

Slayter: nemám, byl jsme v kině, a jelikož to byla premiéra, tak to asi na netu nebude - a když, tak v mizerné kvalitě nejspíš :)
A díky za pochvalu :)