neděle 13. března 2011

Když se ve vás probudí vaše "speleologické" já

Hned v úvodu bych rád dodal, že nikoho k ničemu nenabádám, nepobízím, nedávám ani žádné konkrétní návody jak páchat trestnou činnost, nebo jakýmkoliv způsobem porušovat zákony a nařízení České republiky. Používám pouze veřejně dostupné zdroje, a informace získané volně na internetu, a své vlastní zkušenosti a znalosti, které nebyly nabyty v rozporu se zákony České republiky. Při získávání těchto zkušeností a znalostí nebyla páchána žádná trestná činnost, vandalismus, nebylo nic zničeno, byla zachována pravidla chování v CHKO a obecně v přírodě. To jen aby jsme měli jasno :)


Asi každý měl jako malý kluk tendence strkat (nejen) svůj nos do každé díry, kanálu, jeskyně, a podobných tmavých zákoutí a děr.
Většina z nás naštěstí tyhle "výlety do neznáma" přežila ve zdraví, a věnuje se tomuto někdy nebezpečnému koníčku i nadále. Někdo aktivně a pravidelně (některé to i živí), někdo čas od času nebo nárazově, a někdo spíše pasivně a jen čas od času někam vleze (můj případ).

Speleologií mám na mysli hlavně amatérskou speleologii, kdy se jedná o průzkum, a případné zdokumentování prostředí (fotky, nákresy, mapky), nikoliv vědní obor.
V článku budu mluvit mimo přírodní speleologie (PS) hlavně o industriální speleologii (IS - též v ANJ označována termínem "Urban Speleology" nebo také "Urban Exploration"). Té se se věnuje velké množství lidí, ovšem každý s trochu jiným záměrem a cílem.
"Industriální speleologií" se nazývá pronikání do převážně podzemních prostor v městské zástavbě, jako jsou podzemní kryty, metro, kolektory, sklepy, užitné a historické podzemní prostory a podobně. Většinou takovéto pronikání do podzemí bývá nelegální, často vysloveně protizákonné, a bohužel převážně násilné (překonáváte bezpečnostní prvky a zábrany, dveře, atd.) - toto se často nazývá "Infiltrace/Infiltration". Z infiltrace se stal fenomén podobný např. parkouru, existují spousty webů, diskuzních fór, kde si lidé předávají návody, tipy, rady, vznikají skupiny specializující se na infiltrace, je to vlastně takový adrenalinový sport - stejně jako parkour je ryze industriální, potřebuje město, aby mohl fungovat, je (spíše/skoro vždy) nelegální, člověk se musí dost věcí a postupů naučit, trénovat, zdokonalovat se, je zde velké riziko zranění/smrti a potíží se zákony.
Každý má k těmto průnikům také jiné důvody. Nejvíce průniků mají na svědomí pravděpodobně fanatiční nadšenci, hledači záhad a vysvětlení mýtů a fám, zvědavci, dále například sprejeři (metro), zloději, a v neposlední řadě závisláci na adrenalinu.
IS varianta bývá více bezpečná, než ta přírodní (doly, jeskyně), protože se většinou jedná o prostory, kde nehrozí zřícení, padání suti, a podobně, maximálně se umažete, nebo dostanete do tlamy (od někoho), v určitých případech si můžete dát rande se soupravou metra, nebo se nechat zabít elektrickým vedením (opět metro). Na druhou stranu zde hrozí riziko potíží s policií, a často i armádou, konflikt se správci nebo údržbáři, či vlastníky daných prostor.
IS doslova "kvete" hlavně v Rusku (Moskva), a Anglii (Londýn), kde jsou tato města doslova skrz naskrz "podkopána" různými tunely a podzemními prostorami - jedná se hlavně o metro, a to i staré a nepoužívané trasy a stanice, nebo naopak ty, u kterých se od dokončení upustilo (v souvislosti s ruským metrem se mluví o tajném, tzv. "Metru 2", které bylo (a stále možná je?) využíváno pouze pro potřeby vlády, a zřejmě státu a armády), o skryté starodávné carské podzemní knihovně, jejíž cena je nevyčíslitelná, o artefaktech a pokladech, někde se prý vyskytuje obrovská podzemní prostora, kde je 60 m vysoká socha Lenina nebo Stalina (netuším, vyčteno někde kdesi na netu). Některé podzemní prostory v Rusku se prý datují již od 15. století. V Londýně se dále vyskytují např. staré podzemní zásobovací tunely s vozíky (bývala zde, a občas dodnes jsou, napojení na obchody, důležité a strategické budovy, vládní úřady, apod.), podzemní prostory ukotvení základů budov, pilotů, lan mostů (prý tato lana rezonují, a člověk si tam připadá jak v obrovském piánu), atd. Spousta těchto míst má strategický význam, a byla by vhodná pro cílené teroristické útoky, proto jsou přísně střežena (představte si pár teroristů s výbušninami u zmíněných lan mostů...). Přesto velice často infiltrátoři (naštěstí zvědavci a nadšenci, nikoliv teroristé) do těchto míst pronikají, mapují je, a mají o nich velice detailní znalosti. Někdy i takové, že naopak pomáhají policejním zásahovým jednotkám dostat se do zad např. lupičům v bance, kteří drží rukojmí (tuším případ v Rusku?).
Informace z Moskvy uvádějí, že v podzemí se mohou skrývat až desetitisíce bezdomovců a podobných existencí, pracovníci údržby (plyn, voda, obecná údržba) se tam už kolikrát bojí chodit. Mimoto jsou informace o konajících se nelegálních rituálech, často s oběťmi, i lidskými (hlavně satanisté, ovšem bezdomovci jim rituály kazí, a obětiště demolují, protože je tam nechtějí), jsou nalézány lidské pozůstatky (jak hodně historické, tak evidentně i nedávné). Byla objevena například i opuštěná chemická laboratoř, nikdo neví zda nelegální nebo legální, nicméně ti, kteří ji objevili, ji urychleně opustili, neboť jim evidetně hrozilo velké nebezpečí. Jindy byly zahlédnuty maskované ozbrojené jednotky, které se podzemím přesouvaly neznámo kam (ti kteří je spatřili, se je báli sledovat). Ruští infiltrátoři byli svědky mnoha zvláštních situací, a nalezli mnoho opravdu zajímavých oblastí a věcí.
Pod Prahou (jiná města zas tak moc nesleduji) se vyskytuje velké množství podzemních prostor, některé jsou zřejmé, známé, často i přístupné (metro, sklepy, některé kryty), o některých se ví (podzemní nemocnice, kryty, kolektory), a dá se do nich v určitých případech, a ideálně legální cestu dostat (exkurze, vstup na žádost), o některých se ví, ale dělá se, že neexistují, nebo že tam není nic zajímavého (Prokopské údolí, Kbely), většinou jsou o nich známy jen domněnky, mýty, a smyšlenky - i když kdo ví, něco pravdy na nich být může... Pak se dá samozřejmě předpokládat existence prostor, o kterých nevíme, a nejspíše ani nikdy vědět nebudeme (opravdu tajné podzemní bunkry, sklady kdovíčeho, laboratoře atd.?).

Stačí se zeptat strýčka Googla, chvilku hledat, a dá se najít velké množství informací, často i ne úplně veřejně známých, fotografie, a podobně. V tomto většinou vynikají různá fóra a zapadlé stránky, občas až koukáte, co všechno lidé vyhrabou, zjistí, vyfotí, nebo na vlastní kůži zažijí.

Například zkušenost člověka, který se nějakým způsobem dostal do té části pražského podzemí (tuším někde v Prokopském údolí?), kde nejen, že neměl co dělat, ale kde OPRAVDU asi neměl co dělat, během pár vteřin ležel na zemi, znehybněný, spoutaný, s neprůhlednou kuklou na hlavě. Následovat prý dost nepříjemný pohovor s bandou zakuklenců (zásahovka, nebo nějaká místní zásahová jednotka?), pak opět kukla, otevřená jakási vrata, sundání kukly, kopanec do zadku, jakási ulice a inventura modřin :D (snad si to pomatuji dobře :) ) Zajímavý, ale jistě ne moc příjemný zážitek. A věřil bych, že kdyby se člověk opravdu dostal někam, kde by být neměl, a případně něco viděl/slyšel (jestli je to ovšem vůbec možné), možná by to neskončilo jen domluvou.

Nebo například "Karel", který se v nestřežené chvilce dostal do známého vládního krytu na Klárově (moc zajímavý článek, spousta obrázků a dalších informací, k dispozici zde).

Bohužel, co se týká IS, tak dochází spíše jen k recyklaci a "přežvykování" již známých faktů, a opakování domněnek a smyšlenek, nová fakta a poznatky se v současné době získávají velice těžko.

Ono se také není čemu divit - vezměte si to z druhé strany. Jste stát, snažíte se udržovat prostory jako metro, kolektory, kryty, tajné podzemní prostory, a neustále vám tam jak obtížný hmyz lezou zvědavci a nadšenci. V dnešní době kamerových systémů, čidel, není tak těžké dané oblasti ohlídat (i když ne vždy a všude je to možné), a případně tam poslat policii nebo vojáky/zásahovku. Dotyčnému vynadáte, kdyžtak mu dáte přes hubu, dostane případně zápis do trestního rejstříku, a je klid. Ale v některých případech ani toto zabezpečení nemusí být zárukou jistoty, viz například metro (sprejeři, bezdomovci, zloději), neb tu může selhat lidský faktor - viz případ "Karel" výše. Také se už stalo, že se například do nepříliš hlídaného krytu zvědavci prostě prokopali zdí (evidentně kryt ze starších dob, v té části asi nebyl železobeton?). Problémem samozřejmě je také to, že podobným průnikem se poškozuje zabezpečení, hrozí netěsnost (kryty), a zvědavci/zloději často bezdůvodně ničí vybavení a prostory - což může mít v případě krytů katastrofální důsledky, pokud by musely být využity.

Dalším problémem je zřejmá a neustálá hrozba teroristického útoku, což je další důvod proč podobné prostory ostře hlídat. Většina lidí nechce potíže s policií/zásahovkou/vojáky nebo úřady, proto od těchto výprav raději upouští.
Naštěstí tu jsou fandovské spolky a profesionální skupiny, které obecně městská i mimoměstská podzemí, kryty, jeskyně, lomy, doly i (bývalé) vojenské prostory monitorují, dělají průzkumy, často mohou tam, kam běžný smrtelník nemá šanci se dostat, a často jsou i cíleně najímány na průzkumy a analýzy určitých oblastí. Díky těmto lidem máme alespoň popisy a fotografie míst, která jinak asi nemáme šanci vidět. Nebo která už nejsou díky nenechavosti a bezohlednosti určitých lidí k vidění v té podobě, v jaké byla kdysi.

Co se týká PS, zde bývají často možnosti exkurzí i s výkladem. V případě "neoficiální exkurze na vlastní pěst" zde méně hrozí konflikty s policií, a téměř vůbec s armádou (leda by jste jim lezli do nějaké vojenské, pro civilisty nepřístupné zóny), ale zase hrozí konflikt např. se správcem/majitelem lomu/dolu/jeskyně, a následně i případně se zmíněnou policií. Nehledě na to, že v dolech/lomech/jeskyních hrozí riziko závalu, sesuvu, propadu do nižších pater, je tam větší riziko běžných zranění, můžete někde uvíznout, zaseknout se a podobně. Tyto rizika méně (téměř vůbec) hrozí v dolech a lomech provozovaných a udržovaných, zde ale zase naopak více hrozí riziko kontaktu s "personálem", a když se špatně připletete, můžete být vážně zraněni nebo zahynete při odstřelu. Takže zde vše mluví pro prostory opuštěné, a "aktivním oblastem" se ideálně vyhýbat na "sto honů".
Dalším nebezpečím mohou být zranění, i drobná - ona třeba i jen zraněná ruka v chodbě, kde musíte lézt po čtyřech, nebo se musíte plazit, může být problémem život ohrožujícím. Problémem může být též spodní voda, zatopené prostory, jíl (vlastní zkušenost - několik málo centimetrů kvalitního jílu, a máte problém z něj vytáhnout nohu), prostředí může klouzat (ve spojení se srázem/svažující se chodbou/svážnou štolou nebo srázem může být velkým problémem), můžete narazit na skrývající se pochybné existence (bezdomovci/zločinci/vrazi/úchyláci, kteří se zde skrývají před spravedlností - toto riziko je opravdu malé, ale je), nebo můžete zjistit, že některý mýtus nebo legenda může mít reálný základ (za všechny třeba legenda o Hansi Hagenovi v lomech Malá Amerika, doporučuji zagooglit a vyhledat další podobné příběhy nejen o Hagenovi, a nejen z Malé Ameriky). Obecně dost IS i PS prostor je opředeno záhadami, mýty, a pověrami, nebo nepřesnými, smyšlenými, odhadnutými či zavádějícími informacemi (nejvíce u vojenských objektů), mnoho z nich je zmiňováno v "urban legends", které ovšem, ač by se z otrockého překladu mohlo zdát, nutně nesouvisí jen s městy - obecně by se termín "urban legend" dal označit jako "moderní pověst". Zde není popis na Wikipedii, kam směřuje odkaz, moc přesný a výstižný, nicméně napoví dost.

Pominu-li legálnost IS a PS, je určitě důležité zmínit hlavně bezpečnost a zodpovědnost. Žádný adrenalin a příjemný pocit nestojí za zranění nebo smrt vlastní nebo někoho z lidí kolem. Také je vždy na místě důsledná příprava - jak teoretická, tak praktická. Člověk by si měl o dané lokalitě nastudovat co nejvíce faktů, ale doporučuji i studium případných pověr a mýtů. Pokud je to možné, měl by mít mapy, ideálně chráněné proti vodě, měl by si je nastudovat, aby se zvládl alespoň trošku orientovat podle paměti (pokud by o ně např. přišel), měl by si prostudovat i okolní oblast (v případě města není nezbytné, v případě přírody ano). Měl by své vybavení a fyzickou zdatnost přizpůsobit svým cílům, případně naopak, přizpůsobit své cíle svému vybavení a fyzické zdatnosti, nepřeceňovat sebe, své znalosti, a ani svoji výbavu. Neměl by se vydávat na průzkum, pokud má byť i jen drobné zdravotní potíže - i bolavý zub, nebo nachlazení mohou způsobit nesoustředěnost, resp. dočasnou slabost... důsledky netřeba zmiňovat.
S jednou baterkou, bez náhradních baterií, bez helmy, bez alespoň trochu odpovídajícího oblečení (hlavně obuvi) a bez dalšího vybavení můžete jít maximálně několik desítek metrů od vchodu, ideálně tak, aby bylo na světlo ze vchodu za každých podmínek vidět - tedy nechodit do zatáček, odboček, ale ani nevstupovat do výše, nebo níže položených prostor. V absolutní tmě, která často panuje v podzemí, není problém se již za první odbočkou ztratit, a vydat se na úplně opačnou stranu, do útrob podzemí, místo směrem k vchodu. Zmíněný případ platí navíc pouze v případě prostor, kde nehrozí akutní nebezpečí, kde je stabilní podklad i strop. A i tak je to na zváženou.
Navíc v případě IS průzkumu nehrozí takové nebezpečí i při ztracení (vždy se dá někde vylézt, někoho potkáte, můžete volat o pomoc), jako v případě PS - někde v lomu, široko daleko ani živáčka, a pokud o vašem výletu nikdo neví, jste v pěkné bryndě...
Z toho vyplývá několik dalších ponaučení. Zásadně nechodit sám. Vždy být alespoň ve dvou. Každý jedinec by měl mít základní informace, vlastní mapy, zdroj světla, náhradní baterie, vybavení. Měl by mít mapy a okolí nastudováno (viz výše), též by se měl v podobných oblastech umět chovat (stačí často jen používat mozek a být rozumný), a ideálně mít na skupinu minimálně jednu hodně znalou osobu. V případě PS to samozřejmě znamená umět se slušně chovat obecně v přírodě a hlavně CHKO, nedělat nepořádek a zbytečný hluk.
I v případě větší skupiny dát alespoň jednomu člověku mimo tuto skupinu informace, kde se budete nacházet, co máte v plánu, a dobu, do které pokud se neozvete, má kontaktovat záchranné složky a informace jim podat.
Nicméně toto jsou jen opravdu ZÁKLADNÍ zásady, komletní výčet by vydal na samostatný článek.

Takže přátelé, lezte, zkoumejte, prozkoumávejte, ale ideálně při těchto činnostech nic neničte, nedělejte nepořádek, chovejte se slušně, a vždy raději více přemýšlejte, a méně riskujte, a vždy buďte na vše připraveni.



Dodatek na závěr:

V době, kdy je riziko teroristického útoku velkého rozsahu, jaderné války, nebo jaderné katastrofy, či velkých přírodních katastrof, by měl každý alespoň vědět, co dělat, a kam se schovat v případě, že to bude nutné - informace se dají nalézt na stránkách Magistrátu hl. města Prahy. Doporučuji alespoň nahlédnout.


Pár zajímavých odkazů na závěr (některé se mohou vyskytovat už v článku):

http://www.youtube.com/watch?v=hwDlR22Gors
http://praha.idnes.cz/clanek.asp?c=A110228_172551_praha-zpravy_sfo

http://sites.google.com/site/pevnosti2/tajn%C3%A9velitelstv%C3%ADvprokopsk%C3%A9m%C3%BAdol%C3%AD

http://agartha.cz/html/pruzkumy/praha/k_vlady/index.php

http://www.fortifikace.net/pov_kryty_motol_folimanka.html

http://www.nautilus.cz/kryt.html

http://www.placehacking.co.uk/tag/urban-speleology/

http://www.topiasearch.com/Recreation/Outdoors/Speleology/UrbanSpeleology/

http://en.wikipedia.org/wiki/Infiltration_%28zine%29

http://www.lomy-amerika.cz

(časem dodám další, budu-li schopen najít ty, z kterých jsem čerpal v minulosti - nebo najdu-li nějaký nový zajímavý odkaz)

Žádné komentáře: