neděle 25. října 2009

Ano, i já ho už mám - aneb (první) vlastní zkušenosti s iPhonem, část druhá

Udělejme to tak, jako že uběhl třeba týden, já mezitím otestoval iPhone ze všech stran, a píši další zkušenosti a postřehy - ve skutečnosti od první části této série příspěvků uběhlo asi tak pět minut, ale důvodem "rozčásticování", je mimo tendence psát zkušenosti postupně i to, aby to nebyl jeden dlouhý článek o hromadě odstavců, což je stejně i tak :)

Abych tedy nějak pokračoval.... co se týká iTunes, netuším momentálně, jak vyřešit zmiňovaný problém, a to, že při připojení iP prostě vytuhnou, nebo v druhém případě vytíží na 100% obě dvě jádra mého procesoru, a pak to ve finále stejně napíše nějakou chytrou chybu typu "odpojte a znovu zapojte zařízení". POpravdě netuším co s tím na fórech jsem zatím také nic kloudného nenašel, ale to se časem vyřeší. Musí :D Takže aztím bez muziky, zvuků a obrázku v iP, na to holt přijde řeč časem.

Další věcí je, že jsme řešil, jak si ten telefon pojistit, a to hlavně proti krádeži, a ideálně i proti poškození. Ale ejhle, takové pojištění nikdo nedělá, mimo jakýchsi rádoby pojištění, a to za příčerných podmínek, nemá cenu vůbec rozepisovat tyto varianty. Další možností jsou nějaká ta "pojištění kabelek", čímž se myslí pojištění dokladů, kreditek, klíčů, a právě i telefonu. Spíše se tu jedná o "příspěvek" na jejich znovupořízení, a u kreditek to zaplatí i blokaci atd. Vím, že toto třeba nabízela Česká spořitelna u té své chytré karty, ale na netu o tom není ani zmíňka, tak se na to optám až půjdu teĎ někdy do banky....
U telefonu za "pár korun" nemá cenu pojištění řešit, ale u telefonu za hezkých pár tisíc, což do té kategorie iP spadá, je to už docela důležitá věc.

A další důležitou věcí jsou data, i zdánlivě nedůležité poznámky, a hlavně kontakty. U iP jde všechno zálohovat při synchronizaci, tak budiž, já si ty kontakty stejně ještě budu spát do tabulky vedle někam, pro klid :D

Jak jsem zmiňoval tu potřebu nějakého pojištění, narazil jsme při hledání na tim (ten sem uvedu někdy později), že je možnost přes účet MobileMe iP nejen sledovat, respektive zjišťovat jeho polohu, ale jdou dělat takové věci, jako psát zprávy na jeho display, s tím, že ta zpráva bude dvě minuty zvonit a nepůjde to vypnout, zapnout zámek telefonu, pokud to ovšem máte nataveno, a máte ho jen deaktivovaný, a také ho měnit přímo z MobileMe, takže ten člověk nemá šanci ho uhádnout, a dále je možné telefon celý kompletně smazat, a vrátit ho do továních nastavení, čímž samozřejmě zabezpečíte, aby nikdo nemohl k datům, ale zároveň se připravíte o možnost ho lokalizovat, psát na něj zprávy a nebo ho zamykat.
Nicméně, tato služba mě ohromila natolik, že jsem se rozhodl jí przkoumat, a vyzkoušet (mimo posledního bodu, nebudu si ho přece mazat:) ). Můžuu potvrdit, všechno funguje, je to až k nevíře. Mimoto je MobileMe krásně vytvořeno, je jednoduché a funkční, přesně ve stylu Applovských výrobků. Navíc tam je možnost používat úložiště o velikosti 10 nebo 20 GB (teĎ vám neřeknu přesně), s trafficem 200 GB, a samozžejmě toto úložiště mapovat i na iDosk na Macích, nebo přes apps i v iP. A to jsem ještě nezmínil, že je samozřejmě možné si kontakty, kalendář, a podobné věci zálohovat z Ip do MobileMe (děje se to tuším automaticky, jen to musíte v iP nastavit). Navíc máte ještě e-mail, a to ve tvaru "jméno@me.com", který zase samozřejmě perfektně běhá v iP - hlavně ta rychlost doručování je bezkonkurenční :)

Tak, a teĎ popravdě, nemysleli jste si, že je tahle všechna MobileMe "sranda" zadarmo, že ne? :D Ne, opravdu není:) Je tu možnost trial vyzkoušení, kdy musíte zadat informae o kreditce, a když si účet včas nedeaktivujete, bude vám stržen normální roční poplatek, což je 79 €, cože je při současném kurzu na koruny přibližně dva tisíce korun - tato částka vám účet předplatí na rok. Přijde vám to hodně? Ano, je to hodně, ale za velice rychlé a velké úložiště, automatické zálohování většiny dat, a za možnost mít pod kontrolou iP pokud ho ztratíte/ukradnou vám ho, to podle mě stojí, takže já si po skončení trialu holt účet nejspíše zaplatím.

Co se ještě týká mailů, tak mohu jednoznačně doporučit gmail, zde je návod, jak si gmail vyzvedávat přes MS EXchange, tzn., žádné stahování v intervalech, ale okamžité doručení, a tím i menší spotřeba baterky například. Ovšem jde (mě šel) takhl nastavit jen jeden gmail účet.

Druhá část seriálu o Iphonu končí, a já doufám, že se brzy dokopu k další, tedy třetí části :)

Žádné komentáře: